Στο στόμα ή στο πρόσωπο μπορεί να εμφανισθούν διάφοροι όγκοι (καλοήθεις ή κακοήθεις), που προέρχονται είτε από τα δόντια είτε από τις υπόλοιπες δομές της περιοχής.
Η θεραπεία των καλοήθων όγκων γίνεται με χειρουργική αφαίρεση και αποκατάσταση, ενώ των κακοήθων απαιτεί, συχνά, εκτός από τη χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΤΟΣ
Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί σήμερα το 6-8% του συνόλου των καρκίνων του ανθρώπινου σώματος και είναι ο 12ος σε συχνότητα.
Επειδή το στόμα είναι μια περιοχή που μπορεί εύκολα να ελεγχθεί ,ο στοματικός καρκίνος μπορεί να διαγνωσθεί από τα πρώτα του στάδια.
Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση του στοματικού καρκίνου. Οι πιο συνηθισμένοι είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Η ταυτόχρονη χρήση των δύο 15πλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισής του. Εκτιμάται ότι 25% των ασθενών με καρκίνο στο στόμα δεν έχουν κανένα προδιαθεσικό παράγοντα.
Μια πληγή (έλκος), που δεν επουλώνεται μέσα σε 2 εβδομάδες, στο στόμα, μια ασυνήθιστη διόγκωση που επιμένει στην ίδια περιοχή, ένα μούδιασμα στο χείλος ή μια διόγκωση στον τράχηλο πρέπει να ελέγχονται πάντοτε.
Στα πρώτα στάδια του καρκίνου δεν υπάρχει πόνος.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για τη θεραπεία της νόσου. Εκτός από την κλινική εξέταση, πολλές φορές, απαιτείται να γίνουν βιοψία και άλλες κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Ο καρκίνος στο δέρμα (ΚΔ) είναι πολύ συχνός και το 80% των περιπτώσεων εντοπίζεται στο πρόσωπο, το λαιμό ή στα χέρια.
Ο πιο σοβαρός παράγοντας εμφάνισης του καρκίνου είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία UV (από τον ήλιο ή άλλη πηγή όπως η έκθεση σε Solarium).
Υπάρχουν διάφορα είδη ΚΔ από τα οποία το πιο επικίνδυνο είναι το μελάνωμα. Οι άλλοι τύποι, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) δεν είναι τόσο επικίνδυνοι, αλλά είναι 10 φορές πιο συχνοί.
Άτομα με ανοιχτόχρωμα μαλλιά ή μάτια, άνω των 65 ετών, που ζουν ή εργάζονται σε ηλιόλουστες περιοχές έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο
Πρέπει να εξετάζονται πάντοτε
» Κάθε ανώμαλη κατάσταση στο δέρμα που δεν επουλώνεται μέσα σε 4 εβδομάδες,
» Κάθε πληγή, έλκος, ή κρούστα στο δέρμα ή στο χείλος που δεν επουλώνεται,
» Κάθε σπίλος (ελιά) που φαίνεται να μεγαλώνει γρήγορα, ή να αλλάζει χρώμα ή σχήμα, ή να αιμορραγεί ή να προκαλεί φαγούρα
Η θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση που ακολουθείται από ιστολογική εξέταση, η οποία επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση. H χρήση Laser δεν συνιστάται γιατί οι ιστοί καίγονται και η διάγνωση καθίσταται αδύνατη.